logo zdjęcie Ameryka łacińska chichablog

O nas

Byli Gringos, czas na… Chicha Blog! Gringos to nazwa Koła Naukowego działającego przy Uniwersytecie Warszawskim, którego byliśmy członkami w trakcie studiów latynoamerykańskich (OSA, była CESLA). Koło już nie funkcjonuje, studia się skończyły, a w naszym sercu pozostała: AMERYKA ŁACIŃSKA! Dlatego chcemy dzielić się z Wami zdobytą wiedzą i doświadczeniami.

Dlaczego chicha? Choć to zjawisko typowo andyjskie, kojarzy nam się z tym, co charakterystyczne dla całej Ameryki Łacińskiej – żywymi kolorami, niespotykanymi gdzie indziej zjawiskami i wszystkim, co tak bardzo przyciąga do tej części świata. Taką właśnie Amerykę będziemy chcieli Wam przedstawić.

Ale “chicha”, czyli właściwie co?

Chicha (rz. r.ż., czyt. [czicza])

1. napój alkoholowy wytwarzany najczęściej ze sfermentowanej kukurydzy, typowy dla obszaru andyjskiego, wykorzystywana w celach religijnych od czasów inkaskich.

2. rodzaj estetyki właściwy dla dużych miast peruwiańskich. Charakteryzuje się żywymi, kontrastującymi kolorami i chaotycznością. Termin związany z przykuwającymi uwagę plakatami reklamującymi koncerty popularnej muzyki chicha, rozpowszechniony wraz z napływem do miast ludności z wiejskich obszarów andyjskich.

3. tu: projekt grupy pasjonatówabsolwentów latynoamerykanistyki, którzy po ukończeniu studiów chcą dalej popularyzować wiedzę o Ameryce Łacińskiej. Już poza kołem naukowym, lecz nadal rzetelnie, ale też z większym luzem, o kulturze i bieżących wydarzeniach, o podróżach, o Ameryce Łacińskiej w Polsce i przede wszystkim – o tym, że ten region to znacznie więcej niż rum, samba, macho i voodoo.